GELECEK TURİZMDE

Türkiye’nin ilk sürdürülebilir turizm programı olan Gelecek Turizmde programı kapsamında, 15 yıldır yerel kalkınmaya, kadınların güçlenmesine ve yerelde yeni istihdam olanakları yaratılmasına katkıda bulunuyoruz.

2007 yılında başladığımız program ile, ülkemizde, deniz-kum-güneş olan turizm anlayışını deneyim turizmine doğru genişletmeyi ve dört mevsim 12 ayı kapsayacak bir yerel kalkınma modeli oluşturmayı hedefledik.

2007- 2013

Bu yıllar arasında, Uzundere İlçesi’nde 20’den fazla ev pansiyonu kuruldu, turizme hizmet eden birçok sivil toplum kuruluşu faaliyete geçti, bisiklet ve yürüyüş rotaları oluşturuldu, rafting, kuş gözlemi gibi yerel festivaller düzenlendi.

Uzundere ilçesi 2013 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi ilan edildi. Bu sayede, bölgede oluşturulan sürdürülebilir turizm modelinin kalıcılığı da sağlanmış oldu.

Eş zamanlı olarak, Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi ile birlikte 27 ilde turizm eğitimleri verildi ve 5.000’den fazla kişi turizm sertifikası aldı.

2013-2021

2013 yılında, beş yıllık bölgesel deneyimimizi ulusal düzeye taşımaya karar verdik ve her yıl üç projeye, fon desteğinin yanı sıra eğitim, planlama, teknik destek, iletişim ve danışmanlık gibi uygulama destekleri veriyoruz.  

2022

Programın 15’inci yılında ise odağımızı, başlıca geçim kaynaklarından biri turizm olan ve geçen yıl çıkan orman yangınları nedeniyle zarar gören Muğla’ya çeviriyoruz. Köyceğiz ve Akyaka’da yürütülecek çalışmalarla sosyal ve ekonomik kalkınmanın desteklenmesi, bu alanların sürdürülebilir turizm destinasyonu olması ve bölgedeki farklı turizm çeşitlerinin ortaya çıkarılmasını hedefliyoruz.

Hedeflenen Çıktılar

Akyaka, Köyceğiz ve Taşlıca’da destinasyonu destekleyecek 3 yeni alternatif turizm rotasının oluşturulması, en az 4 kadın girişimciye hibe, mentorluk ve iletişim desteği sağlanması, en az 500 kişiye sürdürülebilir turizm eğitimleri verilmesi programın planlanan çıktıları arasında.

Bununla birlikte, orman yangınları ile mücadele için belirlenen noktalara su tankları yerleştirilmesi ve bölge halkına yangın eğitimleri verilmesi de çalışmalar arasında yer alıyor.

Program kapsamında ayrıca, oluşturulan toplumsal cinsiyet eşitliği eylem planıyla, programın yereldeki tüm paydaşları, toplumsal cinsiyet eşitliği perspektifine uygun proje ve faaliyetler yürütmeye teşvik edilecek.

Gelecek Turizmde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Perspektifi detayları için buraya tıklayabilirsiniz.